9 tisztító légzés

A GYAKORLAT ÁTTEKINTÉSE 

A Kilenc Tisztító Légzés módszerét több ezer éve gyakorolják, a testet eszközként használva a  természetes tudattal történő kapcsolatfelvételre. A gyakorló egyenes tartást vesz fel, amely  támogatja az éberséget, és képzeletében fölidézi a három fénnyel teli csatorna szakrális anatómiáját  a testben. Miután rátekintettünk életünk kihívásaira, összpontosítunk a belégzésre. Ahogy a  belélegzett levegő a különböző csatornákon halad át testünkben, enyhén visszatartjuk, aztán  kibocsátjuk a kilégzéssel. Amint a levegőt egy bizonyos csatornán át kiengedjük, finom  elhomályosulásokat bocsát ki, amivel segítjük a nyitottság felismerését. Kilenc egymást követő légzés  után megpihenünk a nyitott tudatosságban, tiszta, világos figyelmünket a nyitottságra helyezzük, így  kapcsolódunk minden pozitív minőség forrásához.  

Most pedig lássuk a Kilenc Légzés gyakorlati útmutatásait, majd a mélyebb magyarázatokat. 

 

 

 

 

GYAKORLATI ÚTMUTATÁSOK 

Az ötpontos ülés 

  1. Üljünk egy párnára a padlón, és elöl keresztezzük lábunkat.  
  2. A gerinc függőleges és egyenes. 
  3. A mellkas nyitott, a könyök kissé eltávolodik a testtől.  
  4. A kezek ölben nyugszanak, négyujjnyira a köldök alatt, az egyensúly tartásában: a hüvelykujjat  zárjuk a gyűrűsujj tövéhez, majd érintsük össze az ujjainkat, tenyérrel fölfelé.  5. Kissé húzzuk be az állat, hogy megnyújtsuk hátul a nyakunkat. 

Ha párnán nehezen tudunk ülni, ülhetünk székre is. Ekkor a lábakat a bokánál keresztezzük, a gerinc  függőleges és egyenes. Hátunkat ne támasszuk a szék támlájához. 

A szemek 

Segíti az összpontosítást, ha a gyakorlatot behunyt szemmel végezzük. Az utolsó légzés után  pihenjünk meg a figyelmes jelenlétben és nyitottságban. Nyissuk ki a szemünket, irányítsuk a  tekintetünket előttünk a térbe, enyhén lefelé. 

Kapcsolatba kerülünk az elnyugodottsággal, csenddel és terességgel 

Ahogy felvesszük a testtartást, kis időre kapcsolódjunk a test elnyugodottságával, a beszéd csendjével  és a tudat határtalan terével.  

Felidézzük a három fény-csatornát 

Idézzük fel képzeletünkkel vagy érezzük a három fény-csatornát a testünkben. A középső csatorna a  köldök alatt négyujjnyira indul, egyenesen emelkedik a test középvonalában, s fejünk tetején a  koronánál nyílik. 

Fénnyel teli csatorna ez, ragyogóan kék, mint a tiszta, napsütötte őszi égbolt. A csatorna átmérője  körülbelül hüvelykujjnyi. 

A másik két csatorna a középső csatornától balra, illetve jobbra helyezkedik el. Ezek átmérője  körülbelül kisujjnyi méretű. Bal oldalunkon van a vörös csatorna, jobb oldalunkon a fehér. A három  csatorna négyujjnyira a köldök alatt csatlakozik össze. Míg a középső csatorna a fejünk tetején nyílik,  a két oldalsó csatorna megközelíti a koronát, de a koponya alatt előrekanyarodnak, s a szemek  mögött leereszkedve, egyegy orrlyukba nyílnak. A fehér, jobb csatorna a jobb orrlyukba nyílik, a férfi  energiát képviseli, és a módszert vagy “ügyes eszközt”, a vörös, bal csatorna a bal orrlyukba nyílik, a  női energiát és a bölcsességet képviseli. 

Mialatt a három fénycsatornával kapcsolatban vagyunk, tartsuk meg a kiinduló testtartást, és  pihenjünk elnyugodottságban. Hallgassuk a csendet, legyünk kapcsolatban a terességgel, vagyis a  tudat határtalan terével. 

Az első hármas légzés: 

Megtisztítja a vörös bal csatornát 

Kiválasztás: Idézzünk a tudatunkba egy friss tapasztalatot harag vagy viszolygás érzésével  kapcsolatban, vagy tudatosítsuk a tapasztalás eltolásának egyszerű tendenciáját. Koncentráljunk erre,  érezzük, kapcsolódjunk hozzá testünkkel, érzelmeinkkel és tudatunkkal. 

Kiengedés: Zárjuk be jobb kezünk gyűrűsujjával a jobb oldali orrlyukat, és lassan lélegezzünk be tiszta  világoszöld levegőt a bal orrlyukon keresztül. Képzeljük el, hogy a beszívott levegő a vörös bal  csatorna útját követi a csatlakozásig, itt könnyedén tartsuk vissza a légzést, majd a vörös bal oldali  csatorna útját követve, lélegezzünk ki lassan és lágyan először, aztán erőteljesebben a kilégzés végén.  Érezzük, hogy bármilyen érzést is választottunk ki, a kilégzéssel eltávozik a bal orrlyukon keresztül, és  felolvad a térben. Ezt a ciklust ismételjük háromszor, s miközben a bal csatorna tisztul,  megtapasztalhatjuk a tér megnyílását. Tartsuk fenn kapcsolatunkat a nyitottsággal, ahogy  figyelmünket a fehér jobb csatornára helyezzük. 

A második hármas légzés: 

Megtisztítja a fehér jobb csatornát 

Kiválasztás: Idézzük fel a ragaszkodás, visszatartás egy friss tapasztalatát, vagy azt az egyszerű  tendenciát, hogy a teret be akarjuk tölteni, és a csendet a csevegéssel akarjuk kitölteni. Kiengedés: Zárjuk be a bal orrlyukat a bal gyűrűsujjunkkal, és lélegezzünk be lassan tiszta, világoszöld  levegőt a jobb orrlyukon keresztül. Ezzel kövessük a fehér jobb csatorna útját a csatlakozásig, itt  könnyedén tartsuk meg a légzést, majd lélegezzünk ki először lassan, lágyan, aztán erőteljesebben  kilégzés végén, s képzeletünkkel kövessük a légzést a fehér jobb csatornán végig, ahogy az  megtisztítja a csatornát, és a ragaszkodás zavarodottságát feloldja a térben. Ismételjük ezt a ciklust  háromszor, és vegyük észre a tér megnyílását, ahogy a fehér csatorna tisztul. Tartsuk fenn  kapcsolatunkat a nyitottsággal, ahogy figyelmünket a középső csatornára helyezzük. 

A harmadik hármas légzés: 

Megtisztítja a kék középső csatornát 

Kiválasztás: Idézzük fel az elkülönültség, kétség vagy bizalomhiány érzetét. Éljük át az érzést teljes  valónkban, tekintsünk rá ítélkezés vagy elemzés nélkül. Egyszerűen kapcsolódjunk a nyers  tapasztaláshoz. 

Kiengedés: Lélegezzünk be tiszta, világoszöld levegőt mindkét orrlyukon keresztül. Az oldalsó  csatornákon át vezessük a légzést a csatlakozásig. Enyhén tartsuk vissza, aztán lélegezzünk ki lassan  az orrlyukakból, s közben képzeljük el, ahogy a finom lélegzet felfelé halad a középső csatornában,  megtisztítva azt. A kilégzés végén enyhén húzzuk be a rekeszizmot, és lélegezzünk erőteljesebben,  miközben a koronán keresztül kilökjük az akadályokat, s azok a térbe olvadnak. Tegyük ezt három  légzésen keresztül, és érezzünk növekvő nyitottságot a kék középső csatornában. 

Befejezés: Elpihenünk a nyitottságban 

Elpihenés: Érezzük, hogy mindhárom csatorna – jobb, bal és középső – nyitottabb és világosabb.  Irányítsuk figyelmünket testünk közepébe, a nyitottság és tiszta világosság ezen középpontjában  maradunk, ahogy lágyan, természetesen lélegzünk. Ahhoz, hogy közelebbről megéljük a nyitottság  tapasztalatát, egyszerűen pihentessük figyelmünket a nyitott tudatosságban. Időzzünk benne. Ne  tervezzük a jövőt, ne kutassuk a múltat, ne változtassuk meg a jelent. Hagyjuk úgy, ahogy van.

Sikeresen feliratkoztál az értesítőre!

Ne feledd, hogy bármikor leiratkozhatsz az új, naponta videók értesítő levelekről, a levélben található leiratkozási linkre kattintva!

Kérlek vedd figyelembe, hogy ezzel a leiratkozással nem iratkozol le az általános hírlevelünkről!

Bejelentkezés

igneum_logo_grey

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál! Hamarosan jelentkezünk!